Husmannskost i trivelige omgivelser

5 plaice and chipsHusmannskost stammer fra den tiden man hadde husmannsplasser og gårder hvor folk arbeidet og levde for føden. Det som kjennetegnet denne kosten var at den var enkel og grov, og bestod av lokale og billige råvarer som potet, grønnsaker, korn og ulike typer kjøtt.

De mest vanlige husmannskostene var poteter med kjøttkaker og flesk, omelett og pannekaker eller risengrynsgrøt. Andre kjente retter er komper og raspeball, lapskaus, ertesuppe eller fiskesuppe. Dette er retter med masse smak og næring, og som både er sunne og billige å produsere. Når gårdsarbeiderne trengte mat, var det viktig at den både var mettende og ga ny næring til aftens-arbeidet.

I dag serveres tradisjonell husmannskost på kafeer og restauranter landet over, og eksponeringen utad er enorm. For det er ingenting som husmannskost med ekte og gode råvarer.

Populært med husmannskost

Mange lengter tilbake til den tradisjonsrike kosten som er både næringsrik og sunn, men som har vært overskygget av matretter fra alle verdens hjørner de siste tiårene. Det kan for eksempel være retter som sushi, pizza, hamburger, taco, tikka masala, butter-chicken, kebab og så videre. Men nå er nordmenn klare for å omfavne den gamle matkulturen.

Det å være bevisst på å holde tradisjonene i hevd, gjør at mange vil komme å smake de deilige og næringsrike rettene som kokkene gjenskaper. For det har blitt veldig populært med historisk norsk matkultur. Både unge som ikke har noe forhold til norsk husmannskost, elsker måltidene. Eldre som kjenner igjen matrettene fra de var små, synes den næringsrike maten er bedre enn halvfabrikat, frossen mat og hurtigmat.

Husmannskosten er også med til å bidra til at bøndene får omsetning på varene sine, og det er viktig i en verden med stadig større konkurranse og utvalg. Det vil være med på å holde bøndenes maskineri i gang og gjøre at nordmenn får i seg riktig og sunn kost.